Wyśmienita, ujmująca świeżością i zdrowa, choć nie brakuje w niej także kalorycznych przysmaków. Kuchnia Hiszpanii, a zwłaszcza kultura jedzenia tapas, jest esencją tego, co śródziemnomorskie. Oto subiektywny przewodnik po smakach Półwyspu Iberyjskiego – kulinarnego raju.

Podstawę kuchni hiszpańskiej stanowią tapas. Przekąsek podawanych na ciepło bądź zimno można spróbować w każdej części kraju. Są nieodłącznym dodatkiem do wina lub piwa. Serwuje się je w barach, restauracjach, a także podczas spotkań z przyjaciółmi i rodziną. Tortilla z ziemniakami i jajkami, patatas bravas – kartofle smażone w głębokim tłuszczu podawane z sosem, pimientos de Padrón – odmiana papryczki chili delikatnie podsmażana na oliwie, posypana obficie gruboziarnistą solą, oliwki, chorizo w winie lub w cydrze, sardele w zalewie octowej czy ser owczy z La Manchy to tylko początek bogatej listy pozycji kulinarnych Królestwa Hiszpanii. #PROSTOzKRAKOWA do WALENCJI, #PROSTOzKRAKOWA do ALICANTE
kuchnia hiszpańska, kuchnia półwyspu iberyjskiego
Taps bar w Madrycie

HISZPAŃSKIE SŁODKOŚCI

Na Półwyspie Iberyjskim nie brakuje też słodyczy. Za najbardziej tradycyjny hiszpański wypiek można uznać churros. Ten specjał powstaje z mąki pszennej, cukru i oleju, a smaży się go – podobnie jak polskie pączki – na głębokim tłuszczu. Na koniec posypuje się go szczodrze cukrem pudrem bądź podaje z filiżanką gorącej czekolady. Najlepsze churros znajdziemy w madryckiej Chocolatería de San Ginés, która działa od 1894 roku. W tej popularnej czekoladziarni w pamięć zapada nie tylko smak wypieków, lecz także wszechobecny zapach czekolady. #PROSTOzKRAKOWA do MADRYTU 
słodycze hiszpańskie, churros w czekoladzie
Churros

OWOCE MORZA DLA KONESERÓW

Motto Andaluzji brzmi „Andaluzja dla siebie, dla Hiszpanii i dla rodzaju ludzkiego” (Andalucía por sí, para Espada y la humanidad). Region ten podarował światu flamenco, wspaniałą architekturę, piaszczyste plaże i pasmo górskie Sierra Nevada. Jedna z najobszerniejszych wspólnot autonomicznych słynie również, a może przede wszystkim, z kuchni – wyjątkowo smacznej i prostej. Sztuka kulinarna na południu Hiszpanii opiera się głównie na rybach i owocach morza. Bardzo popularne są tutaj sardinas fritas, czyli smażone w delikatnej panierce sardynki skropione sokiem z cytryny lub limonki. W podobny sposób przyrządza się też świeże anchois, kalmary, ośmiorniczki czy langusty. #PROSTOzKRAKOWA do MALAGI
hiszpańskie taps, kuchnia hiszpańska
Tapas z sardelami i papryczką

TRADYCYJNA HODOWLA

Z kolei w zachodniej części Andaluzji, m.in. w prowincji Huelva, produkuje się szynkę iberyjską. Głęboki smak i aromat jamón ibérico wynika ze sposobu odżywiania się świń czystej rasy iberyjskiej. Zwierzęta te żyją na pastwiskach, a czas spędzają głównie na poszukiwaniu żołędzi, traw, ziół i pędów roślin. Ich mięso uważa się za niezwykle cenne – przyrządza się tu tapas i potrawy ze świńskich uszu, jelit, a nawet ogonów. Z Andaluzji wywodzi się również znane na całym świecie gazpacho – chłodnik na bazie papryki, pomidorów, ogórka, pieczywa i oliwy. Równie smaczne, a przez wielu nieodkryte jest także salmorejo – tę zupę również serwuje się na zimno, a jej wierzch posypuje się pokrojonym jajkiem na twardo i szynką iberyjską. #PROSTOzKRAKOWA do SEVILLI
szynak z hiszpanii, szynka wisząca w barze
Jamón ibérico – szynka z półwyspu iberyjskiego

DARY GÓR I MORZA

Niezwykłe bogactwo smaków, wynikające przede wszystkim z położenia geograficznego, kryje się w kuchni Katalonii. Częstymi składnikami tradycyjnych dań są ryby i owoce morza, grzyby, ślimaki, mięso, m.in. dziczyzna i jagnięcina, oraz warzywa i owoce (głównie pomidory, czosnek i bakłażan). Miłośnicy paelli z pewnością polubią arroz negro (w dosłownym tłumaczeniu „czarny ryż”). Czarną paellę przygotowuje się z owoców morza, ryżu i atramentu kałamarnic, który nadaje ziarnom ciemny kolor. #PROSTOzKRAKOWA do BARCELONY
kuchnia hiszpańska, co warto zjeśc w hiszpanii
Paella z owocami morza

W SAM RAZ NA LUNCH

Jeśli chcemy skosztować tradycyjnego, katalońskiego obiadu, spróbujmy kurczaka pieczonego po katalońsku (pollo asado a la catalana). Charakterystycznego smaku dodają suszone owoce, m.in. śliwki, a także rodzynki, orzeszki pinii, cynamon oraz brandy. Cataluña obfituje również w lekkie sałatki – escalivada zachwyca zmysły grillowanymi lub pieczonymi w popiele warzywami, a esqueixada kusi suszonym dorszem. Nie sposób nie wspomnieć o deserze crema catalana przyrządzanym z tłustego mleka, żółtek, cukru i startej skórki z cytryny. Przepis na tę słodkość pojawił się już w XIV-wiecznym manuskrypcie „Llibre de Sent Soví”. W Barcelonie naprawdę można poczuć smak tradycji. #PROSTOzKRAKOWA do BARCELONY (GIRONA)