W dzisiejszych czasach coraz częściej zwraca się uwagę na wysoką jakość produktów pochodzących bezpośrednio od certyfikowanych producentów. Właśnie na tej idei opiera się ekologiczny projekt powołany do życia przez samych rolników, którzy zdecydowali, że pora wyjść z cienia wielkich sklepów i być bliżej klienta.

JAKOŚĆ, PEWNOŚĆ I ZDROWIE
Wyjątkowość tego projektu polega na tym, że tworzą go sami rolnicy, bezpośrednio związani z ziemią i wszystkim tym, co produkują i sprzedają. Powołali do życia Stowarzyszenie GRUPA OD ROLNIKA, które pomaga rozwijać ideę sprzedaży bezpośredniej i koordynuje cały pomysł. Główne założenie akcji było proste: rolnicy mogą sprzedawać swoje produkty w dobrej cenie, nie tracąc na marży, a kupujący mają bezpośredni dostęp do świeżych produktów najwyższej jakości, rosnących swoim rytmem i wolnych od wszelkich chemicznych środków. Jan Czaja potwierdza: – Mamy formę stowarzyszenia, którego członkami są gospodarze produkujący żywność metodami ekologicznymi, podlegający nadzorowi jednostek certyfikujących, posiadających uprawnienia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w tym zakresie. Warunkiem przyłączenia się nowych rolników do grupy jest obowiązek posiadania ważnego certyfikatu rolnictwa ekologicznego. Chcemy sprzedawać naszym klientom produkty, których jakości mogą być pewni.
WIESZ, CO JESZ!
Tym, co poza jakością urzeka w tej inicjatywie, jest fakt, że wszystkie owoce i warzywa są niejako reprezentowane przez rolnika, który poświęcił im swój czas i doświadczenie. Wszystkie produkty mają swój „życiorys”, dzięki któremu możemy nawiązać relację z rolnikiem i znaleźć wśród wszystkich zrzeszonych w inicjatywie swojego ulubionego lokalnego producenta. Lokalność to słowo, które Jan Czaja podkreśla bardzo często: – Wspieranie lokalności to jedno z naszych głównych założeń. Chcemy, by rolnicy mieli poczucie wolności i niezależności ekonomicznej oraz mogli budować zaufanie klientów, co zapewni im godne życie, możliwość rozwoju i stabilne rynkowe ceny. To idealne rozwiązanie dla małych rodzinnych gospodarstw rolnych. Klienci wiedzą, co jedzą – to zresztą nasze hasło – a rolnicy wiedzą, dla kogo produkują, i mają pewność, że ich wytwory będą doceniane i nie zginą wśród sklepowych półek.
W STYLU EKO
Poza umożliwieniem bezpośrednich zakupów inicjatywa Paczka od Rolnika spełnia również wiele innych dodatkowych funkcji. Wspiera lokalne gospodarstwa, a tym samym przyczynia się do utrzymania bioróżnorodności obszarów wiejskich. – Choć może to brzmieć dziwnie – mówi Jan Czaja – pomagamy dzięki temu zapylaczom, czyli pszczołom, trzmielom czy nawet murarkom i innym owadom zapylającym. Wspieramy także godne traktowanie zwierząt, jak na przykład kur, które u naszych gospodarzy biegają wolne, a nie kończą swój żywot w klatkach. Chronimy też środowisko, dbając o ekologiczną produkcję w zrzeszonych u nas małych gospodarstwach. Redukujemy ilość odpadów i śmieci, szczególnie jeśli chodzi o plastikowe i foliowe opakowania, których po prostu nie stosujemy.
JAK TO DZIAŁA

