„Kto nie widział Sycylii, ten nie rozumie Włoch. Tu bowiem jest klucz do wszystkiego”  – pisał Johann Wolfgang von Goethe w „Podróży włoskiej”. Sycylia jest małym rajem na ziemi, nieodkrytym jeszcze przez wielu turystów.

Legenda mówi, że trzy nimfy zbierały owoce w najpiękniejszych miejscach na świecie. Wrzuciły je do morza, a ono stworzyło Sycylię. Są tutaj zarówno góry, wulkan i miejsca do wspinaczki, jak i urzekające plaże, duże hotele albo małe kwatery i ciche wioski z atmosferą niczym sprzed wielu lat. To także gaje oliwne, plantacje cytrusów oraz słodkie, soczyste owoce i warzywa, będące zasługą ciepłego klimatu. Nie sposób nie wspomnieć o niezwykłej gościnności i serdeczności mieszkańców tej ziemi. Sycylia może też pochwalić się największą liczbą słonecznych godzin w Europie – słońce świeci tam nawet przez 300 dni w roku. Jej starożytna nazwa to Trinacria. To również jeden z najważniejszych symboli wyspy, przedstawiający Meduzę z głową kobiety, do której są dołączone trzy nogi zgięte w kolanach. Z głowy wystają trzy kłosy zboża. Trinacria widnieje na czerwono-żółtej fladze Sycylii. Dla mieszkańców wyspy Meduza jest symbolem szczęścia i pomyślności. Trzy zgięte nogi oznaczają trzy najbardziej wysunięte przylądki: Boeo, Passero i Faro.
Sycylia, wyspa słońca

KSIĘŻYCOWY KRAJOBRAZ

Jednym z  miasteczek, które gorąco polecam, jest Caltabellotta. Przycupnęło tuż pod skałą Monte Castello, na której wznoszą się ruiny zamku. Ma wąskie, strome uliczki, a same domki są niewielkie i skromne, często wręcz przyklejone do skały. Z miasteczka roztacza się chyba najpiękniejszy widok w całej Sycylii. Nawet dymiąca Etna nie zrobiła na mnie takiego wrażenia! A przecież był to pierwszy wulkan, który zobaczyłam i… zdobyłam. Etna, sięgająca 3345 m n.p.m., to najwyższa góra, na którą kiedykolwiek dotarłam. Pamiętam, że dzień był bardzo słoneczny, a niebo bezchmurne, bez śladu wiatru. Etna dymiła kilkoma kraterami, a ma ich ponad 270. I choć wjechałam na nią kolejką linową, a potem autem terenowym, to poczułam się, jakbym zdobyła Mount Everest.
Sycylia
Caltabalotta, sycylia
wulkan Etna na Sycylii
księżycowy krajobraz na Etnie

PODRÓŻ W PRZESZŁOŚĆ

Pierwszym miastem, które zobaczyłam, było Palermo – największe na wyspie. Jest pełne kontrastów. Na targowiskach możemy się poczuć tak, jakbyśmy przenieśli się na inny kontynent. Natomiast barokowe kościoły i pałace mogą być stawiane na równi z tymi w Rzymie czy Florencji. Podobnie jak w Andaluzji, tak i na Sycylii władcy upodobali sobie dziedzictwo kultury arabskiej. Palermo na pierwszy rzut oka może nie zachwycać: domy są poniszczone, pamiętające jeszcze II wojnę światową. Warto jednak docenić jego oryginalność i autentyczność oraz obecne w mieście ślady wielkich cywilizacji – wiele dzieł sztuki i architektury Sycylii wpisanych jest na listę światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Koniecznie trzeba wejść na dach Cattedrale di Palermo, skąd widać całe miasto jak na dłoni, oraz udać się na plac Quattro Canti z czterema pałacami. Na ich frontonach stoją figury pór roku, królów i świętych. Niedaleko Quattro Canti znajduje się fontanna Pretoria, jedna z piękniejszych w Europie, zwana też Fontanną Wstydu z powodu 48 nagich posągów. PALERMO #PROSTOzKRAKOWA
Palermo, Sycylia
Piazza Pretoria, Palermo
ulica w Palermo
Palermo

W OKOLICY

Muszę koniecznie wspomnieć o miasteczku Monreale.  Położone na wzgórzu Monte Caputo, znajduje się w odległości 30 minut drogi autobusem od Palermo. Katedra w Monreale jest klejnotem Sycylii. To niezwykłe dzieło sztuki łączy wpływy arabskie z architekturą europejską. W głównej apsydzie katedry mieści się złota mozaika, wyobrażająca Chrystusa Pantokratora, o rozpiętości ramion ponad  12 metrów! Jedną z najpiękniejszych plaż na wyspie znajdziemy za to w Mondello, które od Palermo dzieli około  10 km. Ma długość 2 km i otoczona jest dwiema monumentalnymi skałami: Monte Gallo i Monte Pellegrino. Wypoczywających zachwycają miękki piasek i lazurowy kolor morza.
Monreale, Sycylia
Katedra w Monreale, Palermo
Monreale

STREET FOOD W PALERMO

Podstawą sycylijskiej kuchni są makaron z bakłażanami, pomidorami i świeżymi ziołami oraz owoce morza. Do obiadu podaje się obowiązkowo miejscowe wino. Na Sycylii ogromnym powodzeniem cieszy się także działający od świtu do nocy street food. Serwowane dania zachwycają oryginalnością i smakiem, a do tego są niedrogie. Na targu w Palermo można kupić gotowane, jeszcze parujące ziemniaki i ciepłego karczocha w papierowej tytce. Wystarczy znaleźć miejsce na chodniku, usiąść i zjeść ze smakiem zawartość torebki. Na targ Vucciria w dzielnicy Vucciria warto wpaść na koniec dnia, gdy słońce chyli się ku zachodowi, a ulice rozświetlają latarnie. Wtedy w wąskich uliczkach rozkładają się stragany ze specjałami miejscowych kuchni, które trudno znaleźć w restauracjach. Rozchodzą się tu wspaniałe zapachy, oferowane są przednie trunki, a mieszkańcy gawędzą o tym, co wydarzyło się w ciągu minionych godzin.
Palermo
wakacje w Palermo, Sycylia
Targ rybny w Palermo

WŚRÓD MIEJSKIEGO ZGIEŁKU

Drugie co do wielkości miasto Sycylii to Katania, leżąca w odległości 35 km od krateru Etny. W swojej historii była wielokrotnie niszczona przez lawę wulkanu i trzęsienia ziemi. Na niektórych budynkach można odczytać te burzliwe dzieje miasta: są poczerniałe od pyłu wulkanicznego, kryjące w sobie tajemnice. Katania jest pełna gwaru i hałasu, co ma swój niepowtarzalny urok. By go odkryć, najlepiej spędzić tu więcej niż jeden dzień. Wszystkie atrakcje położone są tak, że bez problemu można je zwiedzić pieszo. Polecam zajrzeć na Via Crociferi, najstarszą uliczkę w mieście. Łatwo ją przegapić, a jest urocza i warta zobaczenia. Główna ulica to natomiast wybrukowana kawałkami lawy, tętniąca życiem via Etna. Biegnie od starego portu przez plac Duomo na przedmieścia. Wzdłuż niej usadowiły się liczne kawiarnie, sklepy i restauracje. Piazza del Duomo to plac przy katedrze pod wezwaniem św. Agaty, patronki Katanii. Na szczycie katedry znajduje się otwarta dla zwiedzających kopuła, z której rozciąga się imponujący widok na Etnę i całe miasto.  Na placu Duomo stoi również symbol miasta – słynna fontanna ze słoniem. Wykonane z kamienia lawowego zwierzę ma strzec Katanii przed klęskami. Architekt Giovanni Battista Vaccarini zaprojektował wygląd całego placu, wzorując się na rzymskim obelisku w pobliżu Panteonu. KATANIA #PROSTOzKRAKOWA
Piazza del Duomo, Katania
Piazza del Duomo, Katania
Katania, Sycylia
Katania, widok na Etnę

RELAKS W KATANII

W najstarszym parku miejskim Villa Bellini (Ogrody Belliniego) można odpocząć i zjeść lunch pod gołym niebem. Ciekawym elementem parku jest wzniesienie, na którym umieszczono zegar i datę, układaną każdego dnia na nowo z żywych roślin. Ogrody to popularny punkt spotkań młodych ludzi, włoskich rodzin i właścicieli czworonogów. Posilimy się za to na targu rybnym Pescheria, gdzie czeka na nas codzienna dawka świeżych ryb i owoców morza, w niemal średniowiecznej scenerii i to w samym środku miasta. Krzyki sprzedawców zachęcających do zakupu na ich stoiskach słychać już z daleka. Obok targu działa oferująca rybne specjały i wyśmienite wino restauracja Scirocco Sicilian Fish Lab – idealna okazja do małej przerwy w zwiedzaniu.

O AUTORCE

Podróżująca księgowa na emeryturze. Miłośniczka Włoch, do których regularnie powraca. W podróży pomaga jej znajomość języka włoskiego, którego stale się uczy. Celem jej najbliższej wyprawy jest Rzym.

ZNAKI SZCZEGÓLNE
ZNAKI SZCZEGÓLNE

Co zobaczyć Muzeum Marionetek w Palermo; Targ staroci w Palermo przy Via Alberto Amadeo; Saliny (plantacje soli) między Marsala a Trapani; Street Art w Palermo. Murale inspirowane i nawiązujące do Caravaggia, który żył i tworzył również w Palermo; Villa Romana del Casale – 3 km od miasteczka Piazza Almerina. Największy i najbogatszy zbiór rzymskich mozaik, przedstawiających sceny z życia codziennego czy mitologii; Marettimo – jedna z wysp archipelagu Egadów (dojazd z Trapani).

Co zjeść Pasta alla Norma, czyli makaron z ricottą, bakłażanem i pomidorem; Arancini – smażone kulki wypełnione ryżem wymieszanym z różnymi dodatkami; Sycylijska pizza Sfincione. Ciasto przypomina grubszy placek; Cannoli – kruche ciastka rurki wypełnione kremem ricotta; Brioche con gelato – lody podawane w maślanej bułce; Crema di pistacchio – sycylijska nutella z pistacji.

Wydarzenia Sycylijski Festiwal Ricotty w Vizzini (kwiecień); San Vito lo Capo – Międzynarodowy Festiwal Latawców na plaży (maj); World Festival on the Beach w Palermo (maj); Noto – Festiwal Kwiatów odbywający się w trzeci weekend maja; Festa Santa Rosalia w Palermo (14 lipca); Święto Starożytnych Smaków w Katanii (ostatnia niedziela sierpnia); Święto Mostardy i Opuncji w Militello u stóp Etny (październik)