Choć sformułowanie „kolacja z nieznajomym” brzmi bardziej jak tytuł książki lub filmu, dziś jest to nowy, coraz popularniejszy trend. Polski portal internetowy Eataway pozwala przypomnieć sobie, że jedzenie to coś znacznie więcej niż tylko posiłek, a prawdziwa uczta zapewnia doznania nie tylko kulinarne, ale także towarzyskie.
Internet umożliwia nawiązywanie relacji z ludźmi z rozmaitych zakątków świata. Coraz popularniejsze staje się umawianie w sieci na wspólne przejazdy samochodowe i współdzielenie kosztów podróży. Zwiedzając świat, można też skorzystać z darmowego noclegu w ramach międzynarodowej usługi gościnnych gospodarzy zapraszających podróżnych na swoją kanapę (couchsurfing). Teraz nadszedł również czas na social dining – podzielenie się z innymi wspólnym posiłkiem i zaproszenie do stołu we własnym domu.
Table-surfing
Eataway to portal założony przez mieszkankę Krakowa, Martę Bradshaw, która swoją pierwszą kolację dla nieznajomych przygotowała wiosną 2015 roku. Od tego czasu w jej jadalni zagościły już setki osób, a idea przekroczyła granice Małopolski i rozprzestrzenia się na inne miasta, także spoza Polski. Zasada spotkań jest bardzo prosta – jedna osoba gotuje wybrane potrawy (często regionalne) i zaprasza do wspólnego posiłku turystów lub inne osoby
zainteresowane smakowaniem dań w towarzystwie nieznanych wcześniej osób. Rezerwacji miejsca dokonuje się poprzez stronę eataway.com, a po uiszczeniu opłaty za kolację gość otrzymuje voucher z potwierdzeniem i zaproszenie na kolację. W ofercie znajdują się nie tylko dania kuchni polskiej, ale także indyjskiej czy koreańskiej, przygotowywane przez obcokrajowców mieszkających w Polsce.
Coś więcej niż posiłek
Kolacja przygotowana przez mieszkańców Krakowa (czy innych miast – Warszawy, Wrocławia czy Pragi i Bratysławy) to najlepsza droga do tego, by poznać tradycyjną kuchnię i nawiązać bliższe znajomości. Choć spotkania odbywają się w luźnej i swobodnej atmosferze, gospodarze dbają o jakość i najwyższe standardy podawanych posiłków. Nie trzeba jednak być profesjonalnym szefem kuchni, by zapraszać do siebie gości poprzez portal – liczy się przede wszystkim pasja i miłość do gotowania. Na czym polega przewaga EatAway oraz działających na podobnej zasadzie Eatwith, VizEat,
BonAppetour i Feastly nad posiłkami serwowanymi przez restauracje? Na możliwości bezpośrednich interakcji z mieszkańcami danego miasta. Wspólne jedzenie łączy – przy stole łatwiej się otworzyć na nowe znajomości i rozpocząć rozmowę, która da możliwość wymiany doświadczeń i bliskiego, bezpośredniego spotkania z nieznaną wcześniej kulturą. Dziś często mówi się o epidemii samotności. Gdy coraz trudniej otworzyć się na nowe relacje, social dining pozwala na bezcenne, autentyczne przeżycia.
