Chiny to najludniejszy i jeden z największych krajów świata, trudno zatem wybrać jedno miejsce, które warto w nich zwiedzić. Z pewnością jednak nikt nie pożałuje wizyty w środkowo-zachodniej prowincji części tego państwa – Syczuanie, i jej stolicy – Chengdu, ośrodku tradycji i doskonałej kuchni, szeroko kojarzonego również z… pandami.

Chengdu to dziesięciomilionowa metropolia leżąca w sercu Syczuanu. Zbudowana w 326 roku p.n.e., w przeszłości słynęła z produkcji jedwabnego brokatu, stąd jej dawna nazwa Jincheng – Brokatowe Miasto. Dziś jest dynamicznie rozwijającym się centrum gospodarczym i kulturalnym, ale pomimo swojej nowoczesności udało się zachować jego tradycyjny klimat – na ulicach nadal można spotkać rzemieślników wytwarzających rękodzieła na oczach klientów, w zaułkach fryzjerzy strzygą przechodniów, a miejscowe herbaciarnie pozwalają odpocząć od zgiełku i miejskiego tempa.

Symbol Chengdu

Będąc w tym regionie, koniecznie należy udać się do Ośrodka Badawczo-Rozwojowego Pandy Wielkiej – rezerwatu, w którym zwierzęta te żyją na ponad 30 ha lasu bambusowego. Przebywają w nim zarówno starsze osobniki,
jak i dopiero narodzone pandy w inkubatorach lub specjalnych kojcach. Ośrodek jest oddalony od miasta o kilka kilometrów, ale można dotrzeć do niego autobusem lub wykupić wycieczkę z transportem.

Dla duszy

W Chengdu znajduje się Wuhou Ci, czyli licząca 1200 lat świątynia upamiętniająca Zhuge Liang, regenta państwa z Epoki Trzech Królestw (III wiek n.e.). Warty zobaczenia jest także licznie odwiedzany przez wiernych klasztor Wenshu, w którym znajdują się grobowce z prochami buddyjskich mnichów.
Co ciekawe wizyta w świątyni pozwala również zobaczyć zakonników z mniej oczywistej strony, np. grających w badmintona lub ping-ponga. Położone w pobliżu uliczki zachowane są w tradycyjnym stylu, a spacer pomiędzy nimi to prawdziwa przyjemność.

Dla ciała

Prowincja Syczuan słynie też z wyjątkowo ostrej kuchni, w której dominują pieprz syczuański, chili, imbir i pikantne zioła. Będąc w Chengdu, trzeba spróbować dań w jednej z restauracji serwujących jedzenie w huoguo (ang. hot pot), czyli ognistym kociołku. Na środku stołu znajduje się palnik, na którym gotuje się zupa – można
wybrać wersję pikantną lub łagodną. Lepiej jednak uważać z ostrością, ponieważ u osób nieprzyzwyczajonych do tego smaku potrawy często powodują nieprzyjemne mrowienie ust. Wegetarianie mogą udać się do restauracji prowadzonych przez mnichów przy buddyjskich świątyniach.

Największa galeria handlowa

W Chengdu zbudowano jeden z największych na świecie budynków – The New Century Global Center. Aby oddać jego wielkość, najlepiej użyć porównań – jest czterokrotnie większy od Watykanu, trzy razy większy od Pentagonu, a w jego wnętrzu zmieściłoby się 20 oper z Sydney!
Niemal 4 tysiące m2 zajmuje przede wszystkim powierzchnia handlowa, ale także hotel, kino, park wodny ze sztuczna plażą, biura, sale konferencyjne oraz kompleks uniwersytecki. Ten monumentalny budynek jest połączony bezpośrednio z linią metra.

Poza miastem – Emei Shan oraz Wielki Budda z Leshan

Emei Shan to masyw górski w Syczuanie, jedna z czterech chińskich świętych gór buddyzmu. Wznosi się na wysokość 3099 metrów. Miejsce pielgrzymek i jednocześnie jeden z największych w okolicy rezerwatów przyrody.
W 1996 roku wraz z rzeźbą Wielkiego Buddy z Leshan, która mierzy 71 metrów, została wpisana na Listę światowego dziedzictwa UNESCO.