Jedna z największych wysp na Morzu Śródziemnym, leżąca zdecydowanie bliżej Azji Mniejszej niż Europy. Ciepły, łagodny klimat i pyszna kuchnia sprawiają, że co roku Cypr odwiedzają tysiące turystów.

Cypr słynie przede wszystkim z pięknych plaż, położonych głównie na południu wyspy. Najbardziej znanym kurortem jest miejscowość Ayia Napa, gwarantująca wspaniały wakacyjny odpoczynek. Plaże pod Larnaką (słynącą z wyrobów ceramicznych) czy Limassol również są godne uwagi. Miłośnicy dzikich kąpielisk znajdą ich mnóstwo wzdłuż linii brzegowej. Możemy wybrać się także na plażę Lara, na zachód od Pafos, na którą przypływają żółwie.

Z historią w tle

Samo miasto Pafos pełne jest historycznych atrakcji, wpisanych na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Warto zwiedzić zabudowę portu oraz przejść się trzykilometrowym deptakiem, by dotrzeć do słynnego fortu i dalej do starożytnej nekropolii sprzed 2,5 tys. lat – Grobów Królów. Nazwa jest o tyle myląca, że nie spoczął tu ani jeden monarcha!
To natomiast świetnie zachowane miejsce pochówku ponad stu tutejszych arystokratów. Należy wspomnieć, że wśród licznie działających w tym rejonie grup archeologicznych prym wiodą polskie ośrodki badawcze. W okolicy Pafos znajdują się też słynne Skały Afrodyty, czyli plaża, na której według mitologii z morskiej piany zrodziła się bogini piękności.

Polityka w centrum

Styk dwóch kultur – greckiej i tureckiej – widać w podziale wyspy. Od lat siedemdziesiątych XX wieku w połowie wyspy wytyczona jest granica państwowa między Cyprem Północnym (uznawanym jedynie przez Turcję) a Republiką Cypryjską, zamieszkałą głównie przez greckich potomków. Republika, tak samo jak Polska, w 2004 roku weszła do Unii Europejskiej. Stolica Cypru – Nikozja – od prawie 50 lat również jest podzielona na pół – biegnie przez nią granica między obydwoma państwami.
Nikozja jest bezpiecznym miastem i dobrym punktem wypadowym na północną, turecką część wyspy. Z pięter domów widać ogromną flagę Północnego Cypru, umieszczoną na oddalonym od miasta o 12 km wzgórzu. Kiedy zapada zmrok, flaga rozbłyska, świecąc na złość Grekom cypryjskim.

Cypryjskie menu

Duża liczba słonecznych dni oraz łagodny klimat sprawiają, że winogrona są tu słodkie. Takie też jest najpopularniejsze na wyspie wino deserowe – Commandaria. Powstaje z kupażu podsuszanych na słońcu dwóch odmian winorośli: białej i czerwonej, co jest dość niespotykanym połączeniem. Jak to zazwyczaj bywa na wyspach, jedzenie jest droższe niż na kontynencie. Warto jednak spróbować lokalnych dań. Na południu będą to różnego rodzaju grillowane mięsa i owoce morza, pyszne oliwki i soczyste cytrusy, które można jeść prosto z przydrożnego drzewa.
Lubiany jest także grecki ser halloumi, podawany z sałatką lub jako dodatek do pity. Na północy wyspy popularny jest falafel lub kebab. Oprócz wina jako pamiątkę z podróży można przywieźć paloną lokalnie wyborną kawę (najlepiej kupić ją w stolicy), ale też oryginalne tutejsze słodycze – wyrabiane bez dodatku cukru, będące połączeniem soków owocowych z bakaliami.

Koronkowa robota

Najwyższą górą na Cyprze jest Olimp o wysokości 1952 m. n.p.m. Leży on w rozciągniętych w środkowej części wyspy górach Troodos, których wierzchołki przez większość zimy są pokryte kilkumetrową warstwą śniegu. Wizyta w tych okolicach to świetna alternatywa dla plażowania. Tereny oferują trekking, możliwości odwiedzenia klasztorów i górskich miejscowości. Jedną z nich jest Lefkara, gdzie czerwone dachówki domów kontrastują z białymi wzgórzami i błękitem nieba. Średniowieczne mury i spokojne ciche uliczki dają odpocząć od słońca i turystycznego zgiełku.
Spacer ulicami Lefkary pozwala nacieszyć się niepowtarzalną śródziemnomorską atmosferą i przyjrzeć się pracy lokalnych koronkarek, których kunszt docenił ponoć sam Leonardo da Vinci, przywożąc stąd obrus na ołtarz mediolańskiej katedry. Miasteczko ma część dolną i górną, w której uwagę zwraca kościół św. Krzyża ze znajdującą się tu relikwią. Średniowieczne mury i spokojne ciche uliczki pozwalają odpocząć od słońca i turystycznego zgiełku.