Europejska Akademia Gastronomiczna ogłosiła Kraków pierwszą w historii Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej. Wyróżnienie to jest dla grodu Kraka wielkim uznaniem i podkreśleniem jego kulturalnej roli – tym razem na niwie kulinarnej.

Otrzymany tytuł nie był z pewnością dziełem przypadku, Kraków może bowiem pochwalić się licznymi, wiele znaczącymi w świecie kulinarnymi wyróżnieniami. Słynny francuski przewodnik Michelin poleca aż 26 kalnych restauracji, niemal dwa razy więcej tutejszych lokali gastronomicznych uhonorował Gault et Millau, a organizacja Slow Food Polska – osiem.

KUCHNIA NA BOGATO

W samym mieście i w jego najbliższej okolicy zachowało się wiele historycznych tradycji kulinarnych kultywowanych do dziś, jak choćby popularna wśród mieszkańców maczanka, kiełbasa krakowska czy słodki cwibak i piszinger. Jednym z wyjątkowych specjałów, a przy tym symboli Krakowa, jest obwarzanek, produkt o chronionym oznaczeniu geograficznym w Unii Europejskiej.

JEST GDZIE ZJEŚĆ

Kraków nazywany jest miastem kawiarni i cukierni, które zaczęły tu dość licznie powstawać już w XVIII wieku. Również restauracyjnie Kraków ma się czym poszczycić – niemal każdy w Polsce zna z historii Wierzynka i jego lokal, istniejący aż do dziś. Stąd pochodzą znani z mediów Robert Makłowicz, Anna Starmach czy Ewa Wachowicz, a także tacy szefowie kuchni, jak Adam Chrząstowski, Rafał Targosz czy Marcin Filipkiewicz. Stale powstają nowe restauracje, do których, oprócz potraw, przyciąga mieszkańców i turystów nieodparty urok Starego Miasta i Kazimierza. Miasto nawet tzw. fast food traktuje po swojsku i „szybkie dania” przerabia na miejscowe specjały – mowa o słynnych, rozpowszechnionych nawet poza granicami Krakowa kiełbaskach spod Hali Targowej czy zapiekankach z placu Nowego. Nie sposób nie wspomnieć o krakowskich placach targowych – nie tylko tych położonych blisko centrum, jak Kleparz Stary i Nowy, plac Na Stawach, lecz także kazimierski plac Nowy, nowohucki plac Bieńczycki czy prądnicki plac Imbramowski. Można tam nabyć tradycyjne wypieki i wędliny oraz zaopatrzyć się w świeże owoce, warzywa, mięso i jaja z podkrakowskich wsi.

KULINARNY 2019

Przyznanie tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej to nie tylko okazja do poszerzenia krakowskiej oferty kulinarnej, ale i do dalszej pracy nad budową pozytywnego wizerunku polskiej gastronomii na całym świecie. W ramach projektu zorganizowanych zostanie wiele wartych uwagi wydarzeń. Najdonioślejszym z nich będzie Kongres Gastronomiczny dla specjalistów i pasjonatów dobrej kuchni z całego świata. Równie ważne będą spotkania krakowskich szefów kuchni i gwiazd światowej gastronomii, prowadzących na co dzień najlepsze europejskie restauracje, organizowane w formule „pop-up” (w niecodziennych i zaskakujących miejscach).

OBWARZANKI CZY PIEROGI?

Rok 2019 to także czas, w którym odbędzie się seria festiwali poświęconych dziedzictwu kulinarnemu Krakowa, wśród nich „Krakowskie Zapusty” (w 2018 roku impreza gościła w Starej Zajezdni tramwajowej, a jedną z atrakcji było wspólne przygotowywanie chrustu, czyli faworków). Tymczasem 26 maja na krakowian i gości czeka dwudniowe Święto Obwarzanka – najbardziej znanego krakowskiego produktu regionalnego. Data to nieprzypadkowa – nawiązuje do przywilejów nadanych przez Jana Olbrachta 26 maja 1496 roku, na mocy których obwarzanki mogli piec i sprzedawać tylko krakowscy piekarze. Partnerem wydarzenia będzie zapewne mieszczące się na placu Kleparskim Żywe Muzeum Obwarzanka. W sierpniu mieszkańcy i turyści będą mogli uczestniczyć w Festiwalu Pierogów. Innowacyjnym formatem wydarzenia kulinarnego będzie „wirtualne gotowanie”, podczas którego gwiazdy i uznani szefowie kuchni przygotują dania w różnych restauracjach w Europie. Dzięki transmisji wideo kulinarne show będzie można śledzić online. A i na tym zapewne atrakcje się nie skończą!