Tokio to jedna z najsłynniejszych japońskich aglomeracji, która stanowi główny ośrodek polityczno-kulturalny, a także centrum rozrywki. Z kolei Osakę często określa się mianem kuchni Japonii. W tym tyglu zwyczajów, bogatej historii i różnorodnych smaków można poznać wiele odsłon Japonii.
Tokio to metropolia, która nigdy nie zasypia. Kojarzy nam się również z krzykliwymi światłami i neonami oraz zatłoczonymi ulicami. I właśnie taka jest Shibuya, handlowo-rozrywkowa dzielnica Tokio, uchodząca za jeden z ważniejszych ośrodków mody w Japonii, zwłaszcza dla młodych. Jej główne skrzyżowanie określa się mianem japońskiego Time Square.
Znajdują się tu głównie centra handlowe, butiki i kawiarnie. Pomiędzy Shibuyą i Shinjuku mieści się Harajuku, miejsce radości, różności i próżności, ekstrawaganckiej mody, młodzieżowych subkultur oraz pasjonatów mangi i anime uprawiających tzw. cosplay, czyli przebierających się za swoje ulubione postacie z komiksów, filmów i gier.
Pałac Cesarski
Jednak stolica Japonii to przede wszystkim miasto o bogatej przeszłości i tradycji, w którym znajdziemy też ciszę. Od zgiełku rozrywkowych okręgów można odpocząć w Pałacu Cesarskim, rezydencji władcy kraju. Powierzchnia kompleksu, na który składają się ogrody, budynki i pawilony, równa się powierzchni nowojorskiego Central Parku. Choć główny obiekt – siedziba cesarza Akihito – jest niedostępny dla zwiedzających, z powodzeniem można spacerować ogrodowymi ścieżkami, rozkoszując się niecodziennym dla Tokio spokojem.
Miasto świątyń
Choć w Japonii przeważa buddyzm, to wielu mieszkańców tego kraju na co dzień obchodzi obrzędy także w stylu shintoistycznym. Religia stanowi integralną część tożsamości narodowej i jest wyrazem przywiązania do tradycji. Najbardziej rozpoznawalną świątynią w Tokio jest Sensō-ji – jej budowa została ukończona w połowie VII wieku n.e., jednak w 1945 roku uległa zniszczeniu. Osiem lat później pieczołowicie ją zrekonstruowano. Tuż obok warto zwrócić uwagę na wspaniałą, pięciopiętrową pagodę – niezwykle ważny ośrodek kultu.
Natomiast w Sengaku-ji spoczywa 47 słynnych roninów, których tragiczna historia została spopularyzowana najpierw dzięki przedstawieniom teatru kabuki, a później poprzez książki, komiksy i filmy. Tu też spoczywa pan, któremu wojownicy byli wierni do samej śmierci. Sam obiekt wzniesiono w 1612 roku i stanowił on w epoce Edo (1603-1868) jedną z najważniejszych buddyjskich świątyń w Tokio.
Zamek i Dōtonbori
Inna niezwykle ważna budowla znajduje się w Osace, trzecim największym mieście Japonii, rozmachem konkurującym z samą stolicą. Mowa o Zamku Ōsaka, nazywanym również złotym lub brokatowym, najbardziej znanej twierdzy w Japonii. Jego budowę rozpoczęto w 1583 roku w miejscu dawnej świątyni. Kompleks składa się z 13 obiektów o powierzchni ok. 60 tys. m2, a główna wieża ma aż 8 pięter. Podobnie jak w Tokio, w Osace również znajduje się dzielnica rozrywki.
Jest nią Dōtonbori – serce metropolii i jego główna arteria, będąca esencją tego, co japońskie. Znajdują się w niej zarówno liczne bary i restauracje, jak i teatry, kabarety czy podziemne galerie handlowe. Tę miejską dżunglę zobaczymy z Umeda Sky Building, 173-metrowego wieżowca, na który składają się dwie wieże połączone mostem. Z punktu obserwacyjnego rozpościera się widok nie tylko na panoramę Osaki, ale także na wyspę Awaji położoną na Wewnętrznym Morzu Seto.
Uliczne przysmaki
Za kulinarne stolice Japonii uważa się Kioto i Osakę. W tym pierwszym mieście jada się drogo i w ekskluzywnych restauracjach, a w drugim – tanio i różnorodnie. I to właśnie Osakę nazywa się kuchnią Japonii. W turystyczno-rozrywkowych dzielnicach Osaki napotkamy liczne stragany z japońską kuchnią. Należy jednak pamiętać, że jedzenie w miejscach publicznych nie jest dobrze odbierane z uwagi na sporą liczbę ludzi i związany z tym problem utrzymania czystości na ulicy. Nie powinniśmy więc spacerować po deptakach i jednocześnie jeść – w pobliżu stoisk są do tego wyznaczone miejsca chronione parasolami i zadaszeniem.
Spróbujmy naleśników zwanych okonomiyaki, takoyaki – potrawy z ciasta z dodatkiem ośmiornicy, yakiimo – grillowanych słodkich ziemniaków, czy kałamarnic oraz… melonpana – słodkiego chleba z lodami. Amatorzy owoców morza koniecznie powinni wybrać się na Kuromon Ichiba. Market, gdzie na licznych stoiskach, tuż po złowieniu, są przygotowywane i grillowane na oczach klienta.
Chwila spokoju
Ciszę można odnaleźć w Aquarium Kaiyukan, jednym z największych na świecie akwariów publicznych. Na kilkunastu wystawach odkryjemy niezwykłe zróżnicowanie morskiego ekosystemu Oceanu Spokojnego. W tym olbrzymim akwarium oprócz ryb żyją płazy, gady, ssaki czy morskie bezkręgowce (ok. 30 tys. stworzeń, które reprezentują 620 gatunków).