Każdy, kto choć raz złożył wizytę w tradycyjnym domu w którymś z bliskowschodnich państw, prawdopodobnie doświadczył wyjątkowej gościnności, przejawiającej się szczególnie przy stole. Bogactwo dań, szczodrość serwowanych porcji oraz wielokrotnie proponowane dokładki to znaki szczególne większości gospodarzy z tego regionu. Nie inaczej jest w Jordanii, której sztuka kulinarna w wyjątkowy sposób łączy różne wpływy kulturowe.

Współczesna kuchnia jordańska stanowi fuzję kuchni innych państw arabskich (m.in. libańskiej, egipskiej, palestyńskiej czy syryjskiej), tureckiej, izraelskiej oraz rodzimej – beduińskiej. Przeplatające się wpływy sprawiają, że turysta może znaleźć w niej znane już sobie dobrze smaki, charakterystyczne dla tej części świata, ale także odkryć zupełnie nowe.

Mansaf – danie narodowe

Za narodową potrawę jordańską uznaje się mansaf, który wywodzi się z tradycyjnej kuchni beduińskiej. Danie to serwowane jest przy szczególnych okazjach, takich jak śluby czy pogrzeby, ale także podczas wizyt osób, które chce się jak najlepiej ugościć i uhonorować. Jagnięcinę przygotowuje się w sosie z jogurtu lub kwaśnej śmietany z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. Potrawę podaje się z ryżem lub kaszą bulgur, a całość wzbogacają najczęściej orzeszki piniowe i migdały. Jak wiele dań charakterystycznych dla kuchni bliskowschodniej – także i to z założenia spożywa się rękoma, używając kawałków chleba zamiast sztućców.
Pieczywo stanowi nieodłączny element typowego jordańskiego menu. Podaje się je z niemal z każdym daniem. Wybór dostępnego w Jordanii pieczywa jest bardzo szeroki – najpopularniejsze są wywodzący się z Turcji chleb pita, ajsz (płaskie bochenki znane w formie klasycznej oraz w wersji z dodatkiem ziół) czy np. wyjątkowo cienki i kruchy szrak. W Jordanii do wyrobu pieczywa zwykle nie używa się drożdży.

Na dobry początek

Każdy posiłek rozpoczyna się od przystawek (mezze), które serwowane są zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ich mnogość oraz różnorodność może przyprawić o zawrót głowy – wiele osób stykających się z kuchnią tego regionu po raz pierwszy odnosi wrażenie, że z powodzeniem mogłyby być już one pełnoprawnym posiłkiem, a to dopiero początek! Wśród typowych jordańskich przystawek koniecznie należy skosztować pasty mutabal na bazie bakłażana z dodatkiem tahini, jogurtu naturalnego, czosnku, soku z cytryny, oliwy i przypraw.
Oprócz tego warto także spróbować piklowanych warzyw, pasztecików z mielonego mięsa baraniego, sałatki z fasoli czy hummusu podawanego na kawałkach podsmażanej pity (tzw. fattet hummus). Z tego ostatniego dania słynie niewielka restauracja w Ammanie –  Al Osrah Restaurant. Podają w niej również znakomity ful madames – suszony bób, który gotuje się kilkanaście godzin, a następnie doprawia się go m.in. kuminem, natką z pietruszki, sokiem z cytryny oraz chili. Bardzo popularne są również drobiowe wątróbki, które smaży się z dodatkiem soku z cytryny i czosnku.

Danie główne

Po sycących przystawkach przychodzi czas na danie główne. Najbardziej typowy dla Jordanii jest wspomniany wcześniej mansaf, wśród mięsnych potraw na stołach królują również kebab z jagnięciny, kibba naja (tatar z baraniny z tartą pszenicą) czy kofta (grillowane, intensywnie doprawione kiełbaski z mięsa mielonego).
Wegetarianie w niemal każdym miejscu skosztują popularnego bliskowschodniego przysmaku, którym jest falafel. Będąc w Ammanie, najlepiej spróbować go w bistro Falafel Al-Quds. Jeśli szukamy eleganckiej restauracji, to powinniśmy udać się do Sufra Resturant z widokiem na piękny ogród. 

Kawa czy herbata? A może coś słodkiego?

Żaden posiłek nie mógłby być pełen bez tradycyjnego deseru. Najczęściej jest to charakterystyczna dla całego Bliskiego Wschodu (i nie tylko!) baklawa. Większość podawanych słodyczy również jest przyrządzana na bazie miodu, słodkiego syropu, orzechów (m.in. nerkowców czy pistacji) i innych bakalii. Popularny dodatek do deseru stanowi również aromatyczna woda różana, która nadaje im wyjątkowego charakteru. Ammańska Habibah Sweets słynie z podawania tradycyjnego ciasta serowego kunafa, które muzułmanie często spożywają podczas ramadanu.
Niezwykle istotnym elementem miejscowej kultury w Jordanii są rytuały związane z piciem kawy oraz herbaty. Kawa parzona jest na sposób turecki – przeważnie w mosiężnych lub miedzianych tygielkach. Jest bardzo mocna i gorzka, podaje się ją w maleńkich filiżankach, często z dodatkiem kardamonu. Oprócz kawy serwuje się również miętową herbatę – ta z kolei jest bardzo słodka.