Wyruszając w podróż po Małopolskiej Miodowej Krainie, można spróbować najwyśmienitszych smaków miodu oraz poznać tajniki powstawania tego wyjątkowego daru natury.

Jego cudotwórcze właściwości znali już starożytni Grecy. Naturalny miód to specyfik, który pomaga zachować zarówno zdrowie, jak i urodę. Wypity o poranku z wodą i cytryną oczyszcza organizm z toksyn, a nałożony na twarz w postaci maseczki – ujędrnia i wygładza skórę. Ale miód to przede wszystkim wyjątkowa słodycz. Gryczany, spadziowy, akacjowy, lipowy… – każda z odmian ma charakterystyczny smak i właściwości oraz z powodzeniem może być stosowana w kuchni jako dodatek do deserów, marynat czy sosów sałatkowych. Natomiast miłośnicy wysokoprocentowych trunków na małopolskim miodowym szlaku mogą skosztować miodu pitnego, trunku goszczącego już na średniowiecznych stołach.

Szlakiem tradycyjnego rzemiosła

Ekolodzy alarmują o coraz szybszym wymieraniu pszczół, warto zatem wybrać się w podróż, gdzie wśród dziewiczej przyrody, żyje jeszcze ponad 80 tys. pracowitych rodzin. W Małopolsce pszczelarstwo ma bogatą, wielowiekową tradycję. Dziś pasiekami opiekuje się ponad 5 tys. pszczelarzy, którzy chętnie dzielą się tajemnicami tego wyjątkowego rzemiosła oraz tajnikami swojej pasji. Trasa turystyczna Małopolska Miodowa Kraina powstała z inicjatywy Sądeckiej Organizacji Turystycznej. Na tym szlaku znajduje się wiele skansenów bartniczych, m.in. w Spytkowicach czy Kamiennej, lokalnych pasiek oraz Muzeum Pszczelarstwa w Stróżach.
Warto też zobaczyć pasiekę w Orawskim Parku Etnograficznym w Zubrzycy Górnej. Natomiast podczas warsztatów można poznać sekrety życia pszczół i zasmakować najlepszych gatunków płynnego złota. Na szczególną uwagę zasługują jego dwa rodzaje – małopolski oraz sądecki miód spadziowy. Gatunki te pozyskuje się w lasach jodłowych i świerkowych, dzięki czemu wyróżniają się ciemną barwę oraz charakterystycznym, żywicznym aromat – zostały one wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Regionalne miodobranie

W sierpniu na szlaku Małopolskiej Miodowej Krainy w wielu ośrodkach organizowane są imprezy, na których oprócz prezentacji i degustacji odbywają się kiermasze produktów regionalnych, występy folkowych zespołów, a także prelekcje, wykłady i warsztaty zarówno dla profesjonalistów, jak i amatorów.
Wielickie Miodobranie (ostatnia niedziela sierpnia), Małopolski Festiwal Smaku (ostatni weekend sierpnia), Dzień Misia, Miodu i Bartników w Poroninie (pierwsza niedziela po 15 sierpnia) czy Krakowskie Miodobranie (początek września) to tylko niektóre z wydarzeń dla miłośników miodu.