Uprawiane od wieków zioła wykorzystywano zarówno do przyrządzania tradycyjnych potraw, jak i w medycynie niekonwencjonalnej. Szlaki turystyczne, takie jak Małopolska Wieś Pachnąca Ziołami, pomagają odkrywać te odchodzące powoli w zapomnienie tradycje.

W poszukiwaniu zachowanych do dzisiaj na terenie Małopolski praktyk zielarskich przemierzamy ziemię sądecką. Powołany przez Sądecką Organizację Turystyczną szlak o nazwie Małopolska Wieś Pachnąca Ziołami tworzy kilkanaście starannie dobranych gospodarstw agroturystycznych, w których zachowała się wiedza na temat zastosowania ziół w kuchni regionalnej, medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Taką wyprawę zdecydowanie polecić można miłośnikom natury, wędrowcom lub po prostu tym, którzy chociaż na kilka dni chcą uciec od zgiełku miasta.

Z OGRODU NA STÓŁ

Małopolski szlak zielarski docenią szczególnie ci, którzy szukają kuchni opartej na produktach lokalnych. Często bowiem gospodarze przyrządzają dania z warzyw pochodzących z własnych upraw, dodając do nich ziele z przydomowych ogrodów. Wśród nich znajdziemy m.in. lubczyk, estragon, miętę, oregano, tymianek, rozmaryn, szałwię, majeranek i melisę. stosowanych ziół z pewnością nie brakuje inspiracji do potraw, w których się specjalizują. I tak, w gospodarstwie „U Drwali” w Drwini spróbujemy królika w zalewie ziołowej; „U Kazka” w Kluszkowcach ugoszczą nas gałuskami ze skwarkami; w agroturystyce „Ramis” skosztujemy z kolei przysmaków kuchni łemkowskiej, takich jak homiłki, kiesełycia czy kiszeniaki.

SMAK I ZDROWIE

Bogactwo darów natury zaskoczy również amatorów nalewek, miodów i syropów. W szerokiej ofercie gospodarstw wyróżnionych na szlaku znajdziemy np. pigwówki z ziołami, napoje ziołowe czy syropy i miody z mniszka lekarskiego. Willa „Jasna” w Czorsztynie zapewnia nawet naukę przyrządzania nalewek z ziół pochodzących nie tylko z ogrodu, lecz także z okolicznych łąk i lasów: tarniny, arcydzięgla, kwiatu i owocu czarnego bzu, mięty jabłkowej, melisy i dzikiej róży.

ROŚLINNE PIĘKNO

Zioła to nie tylko kuchnia regionalna, nalewki i miody – zastosowanie znajdują bowiem także w medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Zainteresowaniem podróżujących szlakiem gości cieszą się m.in. kąpiele ziołowe, zabiegi z zakresu kosmetyki pielęgnacyjnej i upiększającej oraz aromaterapia. Zwiedzający mogą też przy tej okazji wziąć udział w warsztatach z rozpoznawania, zbierania i zastosowania ziół, a zdobytą wiedzę wykorzystać po powrocie.

LATO DLA AKTYWNYCH

Wyodrębnione na trasie punkty agroturystyczne to często czynne gospodarstwa rolne, jak choćby położone nieopodal Puszczy Niepołomickiej, wspomniane już wcześniej gospodarstwo „U Drwali”. Ceniących aktywny wypoczynek przyciągają takie atrakcje, jak wycieczki rowerowe, quady czy jazda konna. Korzystając ze zwiedzania konno, warto zapoznać się m.in. z ofertą szlaku Małopolska Wieś w Siodle, którego obszar w dużej części pokrywa się ze szlakiem Wsi Pachnącej Ziołami. Na Jeziorze Czorsztyńskim coś dla siebie znajdą za to amatorzy sportów wodnych: kajaków i żaglówek. Obcowanie z naturą, poznawanie kuchni regionalnej oraz tradycji związanych z uprawą i zastosowaniem ziół dobrze jest wzbogacić o poznawanie kultury regionu. Przykładem są Nowy Sącz i jego skansen regionalny, kopalnia soli w Wieliczce, Muzeum Podhalańskie w Nowym Targu czy Muzeum Tatrzańskie w Zakopanem. Całość dopełnią widoki na Tatry, Gorce i Pieniny.