To szlak mniej znany, ale z pewnością warty odkrycia. Nie brakuje na nim śladów przeszłości, regionalnej kuchni oraz pięknych krajobrazów i przyrody. Najmłodsi również nie będą zawiedzeni. Liczne atrakcje czekają na nich w Parku Miniatur w Inwałdzie i Parku Rozrywki Zatorland w Zatorze.
Na szlaku Północnej Korony Krakowa znajduje się miejscowość Racławice – położona pomiędzy Wyżyną Krakowsko-Częstochowską a makroregionem Niecka Nidziańska. W 2004 r. obszar, na którym odbyła się bitwa racławicka (4 kwietnia 1794), został uznany za pomnik historii. Racławicki krajobraz pełen jest lasów, stoków oraz wąwozów, ze wzgórzem Zamczysko i ruinami XIV-wiecznego zamku. W 1934 roku usypano na nim pamiątkowy 13-metrowy kopiec Kościuszki. Teren zwycięskiej bitwy jest otwarty i dostępny dla turystów.
W królestwie kapusty
Blisko 28 kilometrów dzieli Racławice od Charsznicy, nazywanej często zagłębiem warzywniczym. Gmina słynie przede wszystkim z uprawy kapusty, dlatego określa się ją też kapuścianą stolicą Polski. Warzywo to na północy województwa małopolskiego hoduje się już od XIV wieku. Tradycja przetrwała do dziś, a kiszoną kapustę z Charsznicy w listopadzie 2006 roku wpisano na krajową listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W pobliżu miejscowości (ok. 16 kilometrów) znajduje się hotel i karczma Klimtówka, wyróżniająca się zarówno wnętrzem nawiązującym do belle époque, jak i tradycyjną polską kuchnią. W menu znajdziemy m.in. siekany tatar z polędwicy wołowej, staropolski żurek z grzybowym pudrem, rosół z ręcznie robionym makaronem, gulasz z dziczyzny, pierogi czy jurajski pstrąg tęczowy z dodatkiem czosnkowego masła i natki pietruszki.


Jedyny taki karp
Klasycznych dań można również spróbować w karczmie Zagroda, która oferuje m.in. śledzia w korzennej zaprawie, barszcz czerwony, kapuśniak czy grillowanego karpia zatorskiego – jego wyjątkowy smak wynika z dwuletniego systemu chowu w stawach ziemnych oraz sposobu odżywiania bazującym głównie na pokarmie stawowym oraz wysokiej jakości zbożach naturalnych. Rybę tę hodowano w Zatorze koło Wadowic prawdopodobnie już w XII wieku, ale w źródłach historycznych pojawia się po raz pierwszy w kronikach Jana Długosza (1415–1480).
Co więcej, 20 maja 2011 roku karp zatorski został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Tym samym może być hodowany tylko i wyłącznie na terenie trzech gmin – Zatorza, Przeciszowa (powiat oświęcimski) oraz Spytkowic (powiat wadowicki).
W zgodzie z naturą
Jednym z najważniejszych punktów na szlaku Północnej Korony Krakowa jest Ojcowski Park Narodowy, położony ok. 16 kilometrów od stolicy Małopolski. Maczuga Herkulesa, Igła Deotymy, punkt widokowy Skały Wernyhory czy 15-kilometrowa Dolina Prądnika z interesującymi formacjami geologicznymi to najbardziej znane atrakcje tego obszaru. Oprócz nich warto też zobaczyć mniej popularną wśród turystów, objętą ścisłą ochroną Dolinę Sąspowską – dziką i niezwykle piękną. Kulinarną chlubą tych okolic jest pstrąg ojcowski.
Sięgającą lat 30. ubiegłego wieku tradycję hodowli pstrągów potokowych kontynuują obecnie matka i córka – Magda Węgiel i Agnieszka Sendor. Specjalnością gospodarstwa jest pstrąg wędzony naturalnie na drewnie bukowym. Ryby są zawsze świeże, przygotowywane bez dodatku konserwantów, a najlepiej smakują serwowane z lokalnym pieczywem, winem z okolicznych winnic lub wodą mineralną z Wysowej-Zdroju.

