Ankona i region Marche są uznawane za esencję tego, co włoskie. Znajdziemy tu śródziemnomorski klimat, świetną kuchnię, perły architektury sakralnej takie jak kościół San Francesco delle Scale czy średniowieczną katedrę pw. św. Cyriacusa, wspaniałe widoki i piękne plaże.

Greckie wpływy i Łuk Trajana
W 387 roku p.n.e. Ankonę założyli syrakuzyjscy Grecy. Przez kolejna dwa stulecia miasto pozostało świetnie prosperującą grecką kolonią, która została przekształcona w municypium, czyli teren położony na terytorium Italii podbity przez rzymskie imperium.
W Ankonie znajduje się pochodzący z ok. 100 roku n.e. jeden z najcenniejszych i najlepiej zachowanych zabytków architektury rzymskiej.

Miasto portowe
Port w Ankonie jest jednym z najważniejszych na Morzu Śródziemnym. Ma połączenia promowe m.in. z Grecją, Chorwacją i Turcją. W średniowieczu miasto było w stanie konkurować o wpływy z przodującą wówczas Republiką Wenecką.

Nie tylko plaże
W regionie Marche − poza piaszczystymi plażami i turkusowymi wodami Adriatyku – znajduje się także Park Narodowy Monti Sibillini, wzdłuż którego przebiega szlak Grande Anello dei Sibillini o długości ok. 120 kilometrów. Można go przebyć pieszo bądź na rowerze górskim.

Riviera del Conero
Ankona leży w bliskim sąsiedztwie Riwiery del Conero o linii brzegowej liczącej ok. 20 kilometrów. Na tym wyjątkowo malowniczym, śródziemnomorskim wybrzeżu otoczonym skalistymi górami leży miejscowość Sirolo – kurort z świetnymi restauracjami specjalizującymi się w rybach i owocach morza, pięknymi plażami i turkusową wodą. Z Ankony do Sirolo dotrzemy autobusami komunikacji publicznej.

Znakomita kuchnia
W Ankonie od 1897 roku działa Antica Tipica Trattoria La Morette. W menu jest m.in. grillowany stek z miecznika, gulasz z krewetek czy tagliatelle z suszonym dorszem. Miłośnicy ryb i owoców morza z pewnością nie będą zawiedzeni tradycjami kulinarnymi tego położonego nad Adriatykiem miasta.

