W smakach kuchni Agadiru króluje różnorodność. Znajdziemy w niej ogrom kolorów i zapachów typowych dla potraw marokańskich, silne wpływy francuskie i hiszpańskie oraz cały przekrój dań, które pokochaliśmy wśród kuchni z całego świata.

Wyjątkowość kuchni marokańskiej polega na umiejętności podkreślenia i wydobycia esencji z używanych składników. Znajdziemy w niej moc aromatycznych przypraw i ziół, z których słyną arabskie potrawy. Połączone ze smakiem mięs, warzyw czy zbóż, tworzą z nimi doskonałą synergię. To dla niej wracają liczni turyści, którzy chociaż raz zasmakowali kuchni  Agadiru.

Oliwki i winogrona

Przywołując kuchnię marokańską podkreślimy bogactwo przypraw, popularność mięs, ryb i owoców morza, wymienimy także kuskus i różnego rodzaju chlebki. Jest to obraz zazwyczaj utrwalany na dużym ekranie, ale niepełny. Marokańska kuchnia to połączenie smaków berberyjskich (północnoafrykańskich), subsaharyjskich, ale również śródziemnomorskich, francuskich i hiszpańskich.
W Agadirze nie powinny nas zaskoczyć bagietki w typie francuskim tuż obok pszennych chlebów wypiekanych na rozgrzanych kamieniach. Natrafimy również na miejsca podające europejskie śniadania sąsiadujące z restauracjami, w których serwuje się aromatyczne arabskie pasty w towarzystwie chlebków, które posłużą nam za sztućce. Pizza wytwarzana w Agadirze może być równie pyszna, jak tagine (marokański gulasz) i żadna z tych potraw nie traci na swojej autentyczności. Wynika to ze wspomnianej złożoności kuchni marokańskiej, której korzenie wyrastają z tak wielu kultur. Dzięki takiemu bogactwu smaków, każdy znajdzie w Agadirze te, które wyjątkowo przypadną mu do gustu.

Wybierzmy się do portu

Agadir to miasto-port nad Oceanem Atlantyckim, w którym rybołówstwo stanowi jedną z największych gałęzi gospodarki. Znajdziemy tu najświeższe ryby oraz owoce morza, które złowiono danego poranka. Na prawo od portowej bramy natrafimy na budki i pawilony, które łączą funkcję targu rybnego i jadłodajni. Wskazujemy, co mamy ochotę zjeść i wkrótce na naszym talerzu lądują grillowane owoce morza. Najpopularniejsze wśród ryb są sardynki, makrele, anchois, sardynele i ostroboki. Także w przyportowych knajpach znajdziemy wyśmienite krewetki i kalmary. Owoce morza często podaje się również w panierce z ciasta, smażone na głębokim tłuszczu. Wszystkie potrawy podawane są ze świeżymi warzywami lub przystawkami (oliwkami, chlebkami, sałatkami) oraz dodatkami (ostrą pastą na bazie papryki chili i czosnku – harissą, oliwą czy przyprawami takimi jak kumin, kminek i kolendra).

Street czy Souk food?

Marokański bazar to doskonałe miejsce, aby wchłonąć kulturę tego państwa. Na straganach znajdziemy świeże owoce i warzywa, przyprawy i herbaty, zastawę stołową, naczynia tajine, wyroby skórzane, chemię gospodarczą, dywany i arabskie kosmetyki zawierające olejek arganowy, a także targujących się klientów, serdecznych sprzedawców, ogrom zapachów i kolorów, i autentyczny zgiełk codziennego życia w Maroko.
Souki w Agadirze to także miejsce pełne parujących garnków i tajine oraz grillów wypełniających bazar apetycznymi zapachami. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań Maroka jest tajine (tagine) przygotowywane w glinianym naczyniu o tej samej nazwie. Jego to rodzaj gulaszu z duszonego mięsa, warzyw (pomidorów, marchwi, papryki, cebuli), z dodatkiem owoców (suszone morele, daktyle, śliwki) i marokańskich przypraw. Podaje się  go z migdałami, kiszonymi cytrynami oraz oliwkami. Wśród dań street food’u wyśmienita jest także harira – mięsna zupa ze strączkami z harissą. Koniecznie spróbujmy el rghaif – wytrawnych naleśników z jagnięcym bekonem, kanapek i pit z mięsem, świeżymi warzywami i piklami, a także… soków. Do ich przygotowania używa się dojrzewających w marokańskim słońcu owoców, przez co smakują wybornie.