Dla Francuza wspólne posiłki to nie tylko zaspokojenie głodu, lecz także doskonały pretekst do twórczej wymiany myśli i poglądów. Nic dziwnego, że tradycję francuskiego stołu wpisano na listę arcydzieł ustnego i niematerialnego dziedzictwa ludzkości UNESCO. Poznanie kuchni francuskiej to dobry pomysł na #KRKtravelchallenge.

Kuchnia francuska jest ceniona na całym świecie. Któż nie zna francuskich serów, pasztetów, tart, zupy cebulowej czy crème brûlée! Słynne są także takie dania, jak ślimaki i żabie udka. To właśnie we Francji produkuje się wysokiej klasy wina, szampany i likiery. Najbardziej znane wina pochodzą z Bordeaux, gdzie każdego roku w listopadzie przypada święto młodego wina beaujolais.

REGIONALNE PRZYSMAKI

Niezwykła różnorodność smaków wynika ze specyfiki 13 regionów, z których każdy stawia na lokalne produkty zależne od warunków geograficznych i klimatycznych. I tak, na chłodnej północy popularne są potrawy mięsne i gulasze. Ponadto w Bretanii królują ryby i naleśniki, zaś w Normandii można skosztować jabłek i cydru, a także owoców morza. W Burgundii do wybornego wina warto zamówić boeuf bourguignon lub koguta duszonego w winie. W Owernii produkuje się doskonałe sery, kiełbasy i wędliny. Na południu serwuje się dania z dodatkiem aromatycznych ziół, np. prowansalskich. Warto skusić się na bouillabaisse – zupę z ryb i owoców morza, która jest wizytówką południowych regionów.

SIŁA TRADYCJI

Francuskie tradycje kulinarne są niezwykle silne. Z biegiem czasu gotowanie podniesiono tu do rangi sztuki, a sława mistrzów kulinarnych jest nie mniejsza niż gwiazd filmowych. To właśnie we Francji znajdują się uznane szkoły, takie jak paryska Le Cordon Bleu czy Instytut Paula Bocuse’a w Lyonie. Wśród smakoszy popularnością cieszą się organizowane w wielu regionach Francji festiwale poświęcone lokalnym produktom, takim jak szynka bajońska, różowy czosnek, cebula czy małże św. Jakuba. Ważną rolę w promowaniu walorów francuskiej kuchni na świecie odgrywa międzynarodowe święto francuskiego smaku – Goût de France.

WINO Z BORDEAUX

Bordeaux to przede wszystkim wina, które doczekały się własnego święta. W tym roku obchody Święta Wina trwać będą 3 dni (od 20 do 23 czerwca 2019 r.), w ramach Bordeaux River Festival. Podczas festiwalu będzie można delektować się winem z 80 apelacji z regionu Bordeaux i Akwitanii. Przewidziane są także wycieczki do winnic oraz warsztaty kulinarne. Na licznych stoiskach gastronomicznych będzie można spróbować też miejscowych specjałów, między innymi foie gras, ostryg lub baskijskiej szynki. #PROSTOzKRAKOWA do Bordeaux

LYON – KULINARNE SERCE FRANCJI

Zwiedzając miasto, warto udać się do którejś z licznych restauracji na wyborne quiche czy kurczaka faszerowanego truflami bądź duszonego w winie. Popularne są także lyońskie kiełbaski z dodatkiem korzennych przypraw. Doskonałe są lokalne sery, takie jak tomme de Savoie, Saint-Marcellin i bleu de Bresse. A co do picia? Koniecznie lampka wina z lokalnej winnicy i kieliszek ziołowego likieru chartreuse. #PROSTOzKRAKOWA do Lyonu

LOURDES – U STÓP PIRENEJÓW

W lokalnej kuchni widoczne są wpływy góralskie i hiszpańskie. Przyrządza się tu proste, jednogarnkowe potrawy, jak cassoulet – danie z fasoli z Tarbes – oraz mięsa duszone w glinianym lub żeliwnym garnku, z dodatkiem świeżych ziół. Warto skosztować także pstrągów, pirenejskich kasztanów, różowego mięsa tutejszej odmiany kur czy tzw. czarnej wieprzowiny.#PROSTOzKRAKOWA do Lourdes

PASTIS I OWOCE MORZA

Marsylia słynie na świecie z wyśmienitej zupy z różnych gatunków ryb morskich i owoców morza, zwanej bouillabaisse. Godna uwagi jest soupe au pistou – lekka jarzynowa zupa z bazylią, czosnkiem i oliwą. Spróbujmy koniecznie tutejszych wypieków, np. fougasse – słodkawego chleba z dodatkami w wersji słodkiej lub wytrawnej. Popularnością cieszy się też panisse, pieczone lub smażone kawałki ciasta z mąki z ciecierzycy. Na lepsze trawienie warto zaaplikować sobie anyżowy likier Pastis. Marseille Provence Gastronomy 2019to rok gastronomii w Prowansji. Podczas tej całorocznej imprezy odbywać się będą między innymi pokazy kulinarne, targowiska i gastronomiczne wydarzenia kulturalne. #PROSTOzKRAKOWA do Marsylii