Kuchnia szwedzka, choć bardzo prosta, jest wyrafinowana. Pewnie dlatego, że na stołach królują głównie ryby i owoce morza. Szwedzi znają dziesiątki sposobów na przyrządzanie raków, krewetek, łososi czy śledzi. Nie brakuje też rozgrzewających dań – zup rybnych czy kultowych klopsików, dań z mięsa reniferowego lub ziemniaków smażonych z boczkiem i cebulką.

Stolica Szwecji słynie z restauracji typu fine dining, ale znajdziemy tu również wiele miejsc bardziej przystępnych cenowo, a o równie smacznej ofercie. Sztokholm bowiem to liczne hale gastronomiczno-targowe, street food oraz klimatyczne puby i kawiarenki.

Restauracja Kvarnen na Södermalmie

“Kvarnen” czyli po szwedzku „Młyn”, to tradycyjna, powstała jeszcze w XIX wieku restauracja i pub. Znajduje się w dość przyjemnej lokalizacji – Södermalm niegdyś była dzielnicą robotniczą, teraz głównie mieszkają tu artyści i ludzie związani z branżą kreatywną. W restauracji zawsze panuje gwar, i to nie tylko z powodu smacznej kuchni szwedzkiej w przystępnych cenach. Wielu gości to fani pisarza Stiega Larssona i sagi „Millennium”, którzy na żywo chcą poczuć klimat opisywanych na kartach książki miejsc. Bowiem to właśnie do Kvarnen wpadała wieczorami Evil Fingers. Nierzadkim gościem był również sam Blomkvist.

Hala targowa Hötorgshallen

To prawdziwy kulinarny raj. Znajduje się w podziemnej hali przy Hötorget – placu targowym w centrum Sztokholmu. Odwiedzający odbędą tu kulinarną podróż dookoła świata, bez problemu znajdując smaki ze wszystkich kontynentów. Na smakoszy czekają także rarytasy kuchni szwedzkiej. Obowiązkowo trzeba spróbować kanapki z krewetkami i kieliszek białego wina czy rozgrzewającą zupę rybną – fisksoppa. Jest to lekki bulion z kawałkami ryb, małży i krewetek z dodatkiem czosnkowego majonezu i chrupkiego pieczywa. Miejsce, które słynie z tej zupy, to rybna restauracyjka Kajsas Fisk, którą bez problemu znajdziemy w Hötorgshallen.

Östermalms Saluhall

Hala targowa dla bardziej luksusowego smakosza. Znajdziemy tutaj najlepszy wybór ryb, owoców morza, serów, wędlin i innych delikatesów. Na uwagę zasługuje także obszerna karta win. Na terenie hali funkcjonuje zaledwie 17 stoisk, a wiele z nich ma charakter barów rodzinnych o długiej tradycji. Jedzenie przynoszone jest do stolików przez kelnerów, a sprzedawcy bardzo chętnie wdają się w pogawędki o serwowanych smakołykach.

Nystekt Strömming

Ten niepozorny food truck niedaleko stacji metra Slussen jest jednym z ważniejszych punktów na kulinarnej mapie Sztokholmu. To uliczna budka, która na papierowej tacce serwuje przysmaki ze śledziem smażonym w roli głównej – na gorąco lub zimno w zalewie octowej. Do tego bułka i surówka. Prawdziwa kwintesencja street foodu!

Kungsträdgården

Czyli Ogród Królewski. Jest to jeden z najstarszych i najpopularniejszych parków w Sztokholmie, wokół którego znajdują się liczne kawiarnie i restauracje. Z pewnością najwytworjniejszym miejscem jest tutaj nagrodzona gwiazdką Michellin Operakällaren. Wiosną w parku odbywa się jeden z największych festiwali kulinarnych na świecie – A Taste of Stockholm, który jest dostępny dla amatorów dobrego jedzenia o mniej zasobnym portfelu. Zimą natomiast otwierane jest lodowisko z bezpłatnym wstępem. W pobliżu z pewnością znajdziemy stoiska z rozgrzewającymi potrawami i napojami.

K25

Sztokholm z pewnością jest miastem wielokulturowym, co ma również swoje odzwierciedlenie na kulinarnej mapie miasta. Przykładem miejsca słynącego z kuchni świata jest K25 przy Kungsgatan – food court schowany w filarze wiaduktu. Obok typowych szwedzkich pulpecików z purée, znajdziemy tutaj punkty z sushi, ramenem i pho, a także daniami typowymi dla kuchni meksykańskiej czy bliskowschodniej. K25 jest szczególnie oblegane w porze lunchu.

Sztokholm dla wegan i wegetarian

W stolicy Szwecji przybywa restauracji tworzonych z myślą o miłośnikach kuchni roślinnej i bezmięsnej. Bez trudu powinniśmy znaleźć miejsca, w których serwowane są wegańskie i wegetariańskie śniadania, lunche czy kolacje. Do najciekawszych należy restauracja Mahalo, w której ofercie znajdują się sałatki, smoothie bowls, czy Legumes, gdzie zjemy głównie dania obiadowe.

Warto wiedzieć
Warto wiedzieć

Szwedzkie śniadanie

Śniadanie Szwedów niewiele różni się od naszego. Na stołach króluje pieczywo i dodatki: ser, szynka, pasty, jajka, pomidory. Do tego jogurt, na przykład z musli, lub owsianka. Obowiązkowo czarna kawa. Co ciekawe, dla Szwedów śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem i prawie zawsze celebrują go przy jednym stole z bliskimi.

Kontrowersyjny przysmak

Mowa o surströmming, czyli sfermentowanych śledziach w solankowej zalewie. Przysmak ten przede wszystkim słynie z intensywnego zapachu, który uważany jest za jeden z najbardziej odrażających na świecie. Wiele linii lotniczych ma w swoich regulaminach zakaz wnoszenia puszki na pokład samolotu z powodu niebezpieczeństwa przypadkowego otwarcia.

Kawa

Szwedzi uwielbiają kawę, do tego stopnia, że stało się ona ważną częścią ich kultury. Jej picie to rytuał towarzyski, a hasło “Fika” jednoznacznie oznacza przerwę, odejście od codziennych czy firmowych obowiązków i spotkanie przy filiżance kawy. Często serwowane są wtedy słodkości, na przykład popularne bułeczki cynamonowe.