W jednym z największych włoskich miast spróbujemy znakomitych dań z truflą i wyśmienitych serów. Piemont słynie także z doskonałych win, a w stolicy regionu możemy liczyć na pyszną włoską kawę i czekoladowe specjały oferowane na każdym kroku w sklepach i eleganckich, klasycystycznych kawiarniach.

Wyjątkowe tartufo
Jednym z najważniejszych produktów kuchni Piemontu są trufle (tartufo), które wzbogacają smak makaronów, risotto, a nawet sadzonych jajek (le uova all’occhio di bue). Warto również spróbować past z dodatkiem tych aromatycznych grzybów. Crema di tartufo świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem, grzankami i grissini. Tę ostatnią słoną przekąskę wynalazł w Turynie w II połowie XVIII wieku nadworny lekarz Antonio Brunero. Wąskie paluszki z ciasta drożdżowego powstały z myślą o następcy tronu Vittorio Amedeo II, który ze względu na stan zdrowia nie mógł jadać zwykłego chleba.
Trufla biała, nazywana też piemoncką, jest jednym z najdroższych grzybów na świecie, dlatego często określa się ją białym złotem. Ten niezwykle rzadko spotykany gatunek grzybów rośnie w Piemoncie, a jego cena waha się od 12 do 33 tys. zł za kilogram.


Nie tylko gorgonzola
Będąc w Turynie, koniecznie spróbujmy jednego z najsłynniejszych serów Piemontu, czyli gorgonzoli wytwarzanej z pasteryzowanego mleka krowiego. Jeśli poszukujemy oryginalnych smaków, świetnie sprawdzi się twardy ser produkowany z mleka krowiego i owczego dojrzewający w grappie z dodatkiem owoców. Occelli con frutta e grappa di moscato łatwo rozpoznać, ponieważ jego zewnętrzną warstwę zdobią m.in. figi, morele, winogrona i żurawina. Z kolei piemonckie miasteczko Bra słynie z sera Bra. W 1982 roku Bra Duro i Bra Tenero otrzymały status DOP. Warto również spróbować pikantnego i kremowego Bruss DOP, Montebore DOP z mleka krowiego (70 proc.) i owczego (30 proc.) przypominającego kształtem piętrowy tort, a także kruchego i tłustego Castelmagno di Alpeggio. Oczywiście to tylko początek długiej listy. W Turynie tych regionalnych produktów można spróbować m.in. w Latteria Bera, Borgiattino oraz Ël Canton dij Formagg. Koniecznie zajrzyjcie do La Baita del Formaggio – ten niezwykły sklep ma w swojej ofercie ponad 150 różnych rodzajów serów.


Barolo i Barbaresco
Północno-zachodnie Włochy to nie tylko królestwo serów, ale również wina. Ze szczepu nebbiolo produkuje się tu Barolo i Barbaresco. Te niezwykle aromatyczne czerwona wina o niepowtarzalnej kwasowości uznawane są za jedne z najlepszych włoskich win. Turyn słynie również z wermutu, którego recepturę opracował najprawdopodobniej Antonio Benedetto Carpano, kupiec pochodzący ze stolicy Piemontu. Szeroki wybór win i mocniejszych trunków znajdziemy m.in. w turyńskiej enotece Parola oraz delikatesach Eataly Lingotto i Eataly Lagrange.
La dolce vita
Turyn jest miejscem narodzin czekolady. To tutaj w XVIII wieku zaczęto pijać bicerin – pyszny napój z warstw kawy, kakao i śmietanki. Na początku kolejnego stulecia cukiernicy zaczęli mieszać kakao i wanilię z wodą i cukrem, dając początek czekoladkom, batonom i pralinkom. Wtedy też z połączenia kakao i orzechów laskowych powstały słynne turyńskie gianduiotti – po raz pierwszy zaserwowano je na rynku podczas karnawału w 1865 r., stąd też swą nazwę wzięły od popularnej maski Gianduja. Chętnie eksperymentowano z różnymi dodatkami i nadzieniami, tworząc wiele wersji słodkich smakołyków. Odkrycie, które rozsławiło czekoladowe miasto na cały świat, miało miejsce w 1946 roku. Wówczas to wielki cukiernik Pietro Ferrero wymyślił krem czekoladowy, który jego syn Pietro nazwał nieco później Nutellą. Dziś okolice Turynu są największym włoskim ośrodkiem przetwórstwa czekolady. W całym regionie działa wielu producentów oraz rodzinnych zakładów produkujących czekoladowe delicje. Warto spróbować tych pyszności, choćby na Corso Moncalieri, w sklepie rodziny Peyrano, która jest największym producentem w rzemieślniczek produkcji czekolady. Ponadto od 2003 roku Turyn organizuje festiwal dedykowany czekoladzie – CioccolaTò. W programie są degustacje, pokazy i wystawy, które cieszą się olbrzymią popularnością. Impreza jest miejscem spotkań dla miłośników i wytwórców czekolady, przyciągając tłumy ludzi.


Z widokiem na plac Carignano
W 2015 roku argentyński magazyn „Clarin” umieścił międzynarodową księgarnię Luxemburg w pierwszej dziesiątce najpiękniejszych księgarni świata. Ten raj dla czytelników swoją działalność rozpoczął w 1872 roku. Znajdują się tu zarówno książki (w wielu językach, w tym również polskim), jak i czasopisma oraz gazety z różnych stron świata. Niezwykłe miejsce przy via Cesare Battisti słynie też z licznych wydarzeń kulturalnych. Z księgarni Luxemburg roztacza się wspaniały widok na plac Carignano otoczony okazałą architekturą baroku, spośród której wyróżnia się monumentalny pałac Carignano. Do XVIII wieku funkcjonował on jako rezydencja książąt Savoy-Carignano, a obecnie w jego murach działa Narodowe Muzeum Zjednoczenia Włoch.

Zakupy w stylu vintage
„Podstawą wszystkiego jest targowanie się, okazja i często znalezienie rzeczy z pozoru nie do znalezienia. Nie trzeba wiedzieć czego się szuka… tu przychodzi się aby przełamać rutynę dnia codziennego, aby przespacerować się i poczuć folklor i koloryt naszego pięknego Turynu. ”
Mowa tu o il Balon. Tuż za Porta Palazzo, w dzielnicy Aurora, a dokładnie w Borgo Dora mieści się słynne targowisko, największe i najstarsze w Turynie. Jego nazwa pochodzi od lotu balonem, który rzekomo odbył się w tym miejscu w XVIII wieku. Bazar czynny jest w każdą sobotę od 7.00 do 18.00. Na blisko 250 straganach i w 50 sklepach można znaleźć dosłownie wszystko – od cennych antyków, przez używane meble, bibeloty i różnorodne przedmioty kolekcjonerskie, po ubrania.
Od lat 80, w co drugą niedzielę miesiąca odbywa się także Gran Balon gromadzący antykwariuszy z całego regionu. Tuż obok znajdują się kuszące apetycznymi zapachami liczne knajpki i restauracje. Stowarzyszenie kupców Il Balon (Associazione Commercianti Balon) organizuje bezpłatne spacery z przewodnikiem od Via Garibaldi do il Balon.


