Prowansja zajmuje honorowe miejsce we francuskiej tradycji kulinarnej. Tutaj przyjemność jedzenia i styl życia łączą się w jedną harmonijną całość.

Bogactwo lokalnych produktów można odkryć na tętniących życiem i malowniczych rynkach, na których ludzie są obsługiwani z uśmiechem na twarzy i południowym akcentem. Sezonowe owoce i warzywa, zioła prowansalskie, sery i świeże ryby prosto od rybaków zawijających do portu… Doświadczenia kulinarne w Prowansji to podróż związana z odkrywaniem prostych i drogocennych produktów znajdowanych zarówno w morzu, jak i na lądzie.

Poutargue, Prowansja, Francja loty z Krakowa
Poutargue ( ikra ) susząca się w słońcu © D.Marche
Oliwki, kuchnia francuska Prowansja, Francja loty z Krakowa
Olive trees – © R. Cintas – Flores

Stół to coś więcej

Domki na plaży, tarasy… od domowego obiadu do restauracji gastronomicznej – spontanicznie wyobrażamy sobie spożywanie każdego posiłku na zewnątrz, w plenerze, w słoneczny dzień i w cieniu platana. W tłumie panuje żywiołowa i świąteczna atmosfera.
Stół jest czymś więcej niż symbolem kulinarnym. Reprezentuje lokalne zwyczaje i stroje, wartość dzielenia się i wspólnego życia w etnicznym tyglu, a także znaczenie gotowania z uwzględnieniem sezonowości.
Prowansja, Francja, #PROSTOzKRAKOWA, Marsylia z Krakowa
Photo by Paul Rysz on Unsplash
kuchnia francuska, Prowansja, Francja loty z Krakowa

Herbes de Provence, aïoli  i bouillabaisse

W Prowansji nie ma praktycznie dnia, w którym nie odbywałby się jakiś targ. Produkty ekologiczne, świeże przysmaki i lokalne specjały to przyjemność dla oczu, serca i podniebienia. Targi są ozdobą Prowansji, podobnie jak morze i lawenda. Stanowią też integralną część lokalnej kultury. Organizowane są w każdym mieście, oferując mieszkańcom i producentom regularną możliwość spotkania. Wśród mieniących się wyrobów garncarskich i prowansalskich tkanin natkniesz się na skąpane w słońcu owoce i warzywa, przyprawy i oczywiście Herbes de Provence, czyli zioła prowansalskie. Stanowią podstawę zrównoważonej turystyki i są także najlepszym sposobem na odkrywanie lokalnych przepisów.
Wśród najbardziej znanych, aïoli – coś więcej niż zwykły sos czosnkowy, tradycyjne danie złożone z białej ryby i gotowanych warzyw. Bouillabaisse – słynna na całym świecie zupa rybna z Marsylii, wynaleziona przez rybaka, który przygotowywał ją z niesprzedanych na targu ryb. Dziś to wykwintne danie, którego można posmakować w najlepszych restauracjach w mieście, bowiem szefowie kuchni, odznaczeni gwiazdkami Michelin, postanowili tchnąć w nią nowe życie.
Street food, Prowansja, Francja loty z krakowa
Panisses – street food z mąki z ciecierzycy© A. Barroil
Kuchnia francuska, Marsylia, Francja loty z Krakowa
Navette (łódeczki) typowe biszkopty z Marsylii

Prowansja szykuje coś specjalnego …

Przez cały 2019 rok departament Bouches-du-Rhône będzie świętować MPG2019 – Marseille Provence Gastronomy 2019 – rok gastronomii w Prowansji. Wydarzenie MPG2019 jest promowane przez Radę Departamentu Bouches-du-Rhône i organizowane przez Urząd Turystyki Prowansji. Ta całoroczna impreza rozpocznie się wielkim otwarciem w kwietniu 2019 r. i potrwa aż do kwietnia 2020 r.
Pokazy kulinarne, gigantyczne targowiska, całe aleje kramów z żywnością, wydarzenia kulturalne i wystawa dzieł sztuki o tematyce gastronomicznej to tylko kilka przykładów tego, czego będzie można doświadczyć w 2019 roku w Bouches-du-Rhône.
Kuchnia francuska, Prowansja, Francja
Gourmet cuisine © Pauline Daniel