Jak co roku jesienią najlepsze restauracje Polski włączają w swoje menu wyjątkowe propozycje z gęsiną w roli głównej. Inauguracja sezonu na ten rodzaj mięsa to święto polskiej gastronomii, które jedną z najsmaczniejszych form przybiera w Krakowie i województwie małopolskim.

Gęsina niegdyś zajmowała bardzo ważne miejsce w polskiej kuchni, dziś jednak rzadko pojawia się na polskich stołach. Może to dziwić tym bardziej, że Polska jest jednym z największych producentów gęsiny w Europie. Zdecydowaną większość produkcji eksportujemy, lecz powoli sytuacja ulega zmianie i dzięki akcjom promującym to wyjątkowe mięso sięga po nie coraz więcej Polaków.

Polska tradycja

Choć dziś gęsina kojarzy się w wykwintnym daniem na szczególne okazje, kiedyś zajadano się nią chętnie i często. W XIX i XX wieku gęś pieczona z jabłkami nie była niczym wyjątkowym. Jadano zimne przystawki z gęsi natartej rozmarynem, faszerowane wątróbką gęsie szyjki
(przysmak kuchni żydowskiej), wytapiano gęsi smalec, którym z dodatkiem majeranku smarowano chleb. Jednym z najważniejszych dań był też półgęsek, czyli peklowana gęsia pierś, wędzona następnie w dymie oraz doprawiana goździkami lub pieprzem i jałowcem. 

Przysmak św. Marcina

Dziś wiele z tych smakołyków jest już zapomnianych, lecz ten stan rzeczy zmieniają specjalne akcje i festiwale popularyzujące gęsinę. Nie ma lepszego terminu na promowanie tego mięsa niż jesień – już w 1932 roku Ludwik Tomanek, dziennikarz krakowskiego „Ilustrowanego Kuryera Codziennego” opisywał staropolski zwyczaj jadania gęsiny na 11 listopada.
Polski oddział stowarzyszenia Slow Food organizuje z tej okazji akcję „Gęsina na św. Marcina”. Wtedy to najwybitniejsi szefowie kuchni przygotowują swe autorskie propozycje interpretacji tego mięsa, a ich pysznych potraw kosztować można w najlepszych restauracjach całej Polsce. Lista restauracji biorących udział w tegorocznej akcji dostępna jest na stronie gesina.pl.

Gęś małopolska

Warto wspomnieć, że podczas edycji 2016/2017 w konkursie na najlepszy przepis szef kuchni Hilton Garden Inn Krakow Airport zdobył III miejsce za ganache z foie gras i kruszonką orzechową na gęsim tłuszczu.
Tegoroczna odsłona akcji odbędzie się w dniach od 10 listopada do 3 grudnia. Będąc wtedy w Małopolsce dobrze jest też spróbować tutejszej gęsi zatorskiej – nietłustej, o delikatnym mięsie. Po jej skosztowaniu można być pewnym, że po gęsinę sięgać będzie się nie tylko jesienią.