Stolica Czech niezmiennie przyciąga swoim klimatem i zabytkami. Miasto stu wież zachwyca urokliwą starówką, a spacer słynnym Mostem Karola to obowiązkowy punkt programu podczas każdej wycieczki. Praga to wymarzone miejsce również dla tych, którzy podczas swoich podróży szukają kulinarnych uniesień. Zwiedzając stolicę, poznać można kuchnię regionalną, w tej tradycyjnej, jak i nowoczesnej odsłonie i dowiedzieć się jak smakują Czechy.

Na czeskim stole króluje mięso. Jedną z ulubionych potraw jest golonka serwowana z piklami i kiszoną kapustą. Dużą popularnością cieszy się też gulasz, pieczeń wieprzowa czy kaczka, obowiązkowo podawana z knedlikami. Latem warto spróbować knedlików z owocami, z kolei w chłodniejsze dni świetnie sprawdzi się aromatyczna zupa czosnkowa. Klasycznym czeskim przysmakiem są bramboraki, czyli nasze swojskie placki ziemniaczane oraz smažený sýr – smażony ser, serwowany najczęściej z frytkami i sosem tatarskim. W poszukiwaniu czeskich smaków warto wybrać się do jednego z praskich Lokáli – to sieć restauracji, rozsiana po całym mieście, w której spróbować można tradycyjnych potraw w domowej odsłonie.

Do kawy najlepiej smakują tradycyjne kremrole, które można kupić w każdym sklepie, w każdej cukierni. Tu w Czechach nikt nie może się obejść bez tego ciastka w kształcie rurki, wypełnionej kremem. Każda gospodyni ma swój własny przepis na kremrole i przekazywany jest on z pokolenia na pokolenie. Spacerując po praskich uliczkach, niejednokrotnie poczujemy słodki smak unoszący się w powietrzu. Podążając za tym aromatem, prędzej czy później dotrzemy do stoiska, które sprzedaje trdelniki. To ciasto nawijane na gruby kij, pieczone na grillu i posypane cukrem, wymieszanym z orzechami oraz z cynamonem. Doskonała słodka przekąska, którą można zabrać ze sobą na dalsze zwiedzanie miasta.

Czechy słyną oczywiście z wyśmienitych złotych trunków. Pierwszy browar został otwarty jeszcze na początku XI wieku, więc Czesi przez setki lat mogli doskonalić swoje umiejętności w warzeniu piwa. Według miejskich legend, w Pradze pubów i miejsc serwujących chmielowe napitki jest tyle, ile bąbelków w kuflu. Jednym z najbardziej cenionych i jednocześnie najstarszych browarów w mieście jest U Fleků, gdzie piwo warzone jest już nieprzerwanie od ponad 500 lat. Wrażenie robi również wystrój tego miejsca, a oprócz doskonałych trunków skosztować można tu również tradycyjnych dań kuchni czeskiej.

Praga w aromacie kawy

Stolica Czech zachwyca swoimi zabytkami. Spacerując po moście Karola, zwiedzając Zamek Praski czy odwiedzając kolejne muzea, warto zatrzymać się na chwilę i poczuć praski klimat. Najlepiej nad filiżanką pysznej kawy! Praga słynie z urokliwych kawiarenek, a wśród nich znajdziemy te, w których zasiadali niegdyś Albert Einstein, Franz Kafka czy Antonín Dvořák, słynny czeski kompozytor. Jedną z najstarszych praskich kawiarni jest urządzona w stylu art déco – Slavia. Mieszczący się w zabytkowym budynku Pałacu Lažanských lokal został otwarty pod koniec sierpnia 1884 roku i od samego początku swojej działalności przyciągał artystyczną śmietankę. Przesiadywali tu artyści, pisarze, muzycy. Swój ulubiony stolik miał tu nawet dawny prezydent Czech, Václav Havel. Dziś można delektować się tu nie tylko wyśmienitą kawą, ale również zachwycającym widokiem na Teatr Narodowy, Wełtawę i Zamek Praski. Warto zajrzeć tu wieczorem, żeby posłuchać muzyki na żywo. Dom pod Czarną Matką Bożą docenią przede wszyscy miłośnicy architektury. Budynek został zaprojektowany przez Josefa Gočára i jest jednym z niewielu przykładów czeskiego kubizmu. Uznawany za perełkę światowej architektury, uchyla rąbka swojej niezwykłości, zapraszając odwiedzających do mieszczącej się na pierwszym piętrze wyjątkowej kawiarni.

Grand Café Orient uznawana jest za jedyną kubistyczną kawiarenkę na całym świecie i jedną z najpiękniejszych w Europie. Już od progu wzrok przykuwają charakterystyczne elementy wystroju: żyrandole, kanapy czy ławy. Warto skusić się na ich popisowy deser: kubistický věneček, czyli ciasto parzone z kremem – tu wyjątkowo podawane w kształcie kwadratu. Alchymista może pochwalić się jednym z najpiękniejszych ogródków w Pradze. Od ponad 20 lat serwują tutaj kawę z domowej palarni, a ta smakuje najlepiej w towarzystwie obłędnie wyglądających domowych ciast. W chłodniejsze dni to sama przyjemność posiedzieć w klimatycznych wnętrzu, w otoczeniu starych szpargałów, zielonych kwiatów i… wałęsających się między krzesłami kotów.

Cztery strony świata

W poszukiwaniu nowych, nie tylko czeskich smaków, warto wybrać się do Manifesto Andel. To nowatorski koncept, który łączy zamiłowanie do dobrego jedzenia z kulturą i innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi. Dawne parkingi czy tereny poprzemysłowe przekształcane są w tętniące życiem miejsca spotkań dla mieszkańców. Duży nacisk stawiany jest tu na ekologię – plastik jest niemile widziany, odpady są poddawane recyklingowi, a energia pochodzi ze źródeł odnawialnych. Praski food market to smaki z całego świata w jednym miejscu. Zjeść można tu tradycyjne ukraińskie pierogi, ramen, burgery, meksykańskie tacos, argentyńskie tapas czy aromatyczne indyjskie curry. Znajdzie się tu również coś dla miłośników słodkości – warto skosztować tutejszych cronutów, czyli połączenia croissanta z donutem. Manifesto to nie tylko miejsce, w którym można dobrze zjeść. Odbywają się tu liczne wydarzenia kulturalne, pokazy filmów czy koncerty.

Smak czeskiego słońca w kieliszku

Czechy słyną z doskonałych browarów, ale pod tutejszym słońcem dojrzewają też winogrona, z których następnie powstają znakomite wina. Większość winnic znajduje się na Morawach Południowych, ale w ostatnich latach Praga i jej okolice powoli wracają do tradycji winiarskich. W samej czeskiej stolicy winnic jest osiem, zajmują nieco ponad 12 hektarów, a z uprawianych tu winorośli produkowanych jest ok. 45 tys. litrów wina rocznie. Planując wycieczkę szlakiem praskich winnic, można nie tylko wybrać się na degustację tutejszych trunków, ale również zapoznać się z czeską historią winiarstwa, zobaczyć nietuzinkowe wnętrza czy wziąć udział w ciekawych imprezach kulturalnych.

Zwiedzając Pragę, warto wybrać się do najstarszej praskiej winnicy, świętego Wacława. Według historycznych zapisków miała ona powstać jeszcze na początku X wieku. Znajduje się na zboczu wzgórza, poniżej Zamku na Hradczanach. Hoduje się tu jedynie dwa szczepy winogron: Riesling oraz Pinot Noir. Podążając ścieżką między winoroślami, można dotrzeć do urokliwej Willi Richter, gdzie odbywają się ciekawe wydarzenia, a tym najhuczniejszym jest oczywiście wrześniowe winobranie.

Wspaniały widok na Pragę roztacza się z tarasów winnicy święta Klara, która mieści się na terenie praskiego Ogrodu Botanicznego. Podczas zwiedzania z przewodnikiem, zajrzeć można do tutejszej piwniczki, gdzie w drewnianych beczkach leżakuje wino, a także wziąć udział w degustacji. Dla gości przygotowano również specjalny szlak winny, na którym można dowiedzieć się więcej na temat uprawy i pielęgnacji winorośli. Jednym z ciekawszych elementów na szlaku jest drzewko zapachowe – każdy może spróbować swoich sił w odgadywaniu różnych zapachów tylko za pomocą zmysłu węchu.

Warto odwiedzić też Havlíčkovy sady, uroczy park we włoskim stylu, którego zbocza porastają winorośle. Z kieliszkiem wina ze znajdującej się tutaj winnicy Grébovka wskazane jest zasiąść na tarasie, z którego można podziwiać piękny widok na okolicę.

Kulinarnym tropem

Planując podróż do Pragi, warto sprawdzić kalendarz wydarzeń – w mieście odbywają się liczne imprezy i festiwale kulinarne. Jesień w stolicy Czech upływa nie tylko pod znakiem dobrego jedzenia, ale też winobrania, zbiorów jabłek, aromatycznej kawy i kuchni ulicznej. W październiku swoje święto ma również gęś. Pod koniec listopada nad Pragą zaczyna unosić się zapach cynamonu i grzanego wina.

Jarmark w Pradze
Tradycyjne ciastka – vdolek

Kulinarnym tropem
Kulinarnym tropem

W październiku i listopadzie

Jesień w stolicy Czech upływa nie tylko pod znakiem dobrego jedzenia, ale też winobrania, zbiorów jabłek, aromatycznej kawy i kuchni ulicznej. Swoje święto ma również gęś. Podczas Husobraní miłośnicy mięsnych specjałów mogą skosztować gęsich udek, zupy kaldoun, pasztetów, wątróbki, pieczonej gęsi czy smalcu. Na praskim nabrzeżu Smíchovská odbywa się z kolei największa świńska uczta. Vepřobraní to okazja, by spróbować dań przygotowywanych przez lokalnych szefów kuchni z wieprzowiny. To prawdziwa mięsna biesiada, a na gości czekają tu prawdziwe smakołyki: golonka, żeberka, kiełbasy, gulasz czy szarpana wieprzowina.

W grudniu

Pod koniec listopada nad Pragą zaczyna unosić się zapach cynamonu i grzanego wina. Jarmark bożonarodzeniowy odbywa się m.in. na starówce, na placu Wacława czy na zamku. Liczne stoiska przyciągają nie tylko mieniącymi się tysiącem barw ozdób i świecidełek, ale też lokalnymi przysmakami. Skosztować można tu tradycyjnej praskiej szynki, langoszy, knedlików z wędzonym mięsem czy jakże popularnej kiełbaski wieprzowej prosto z grilla. Warto spróbować też świątecznej zupy rybnej, która przygotowywana jest w kociołku na bazie karpia, warzyw i brandy. Na miłośników słodkości czekają oczywiście aromatyczne pierniczki, trdelniki oraz naleśniki. W chłodne wieczory najlepiej rozgrzewa gorąca czekolada, grzane wino czy tradycyjna medovina, czyli wino miodowe.